Ženy Sparty mistryněmi 7´s po 7 letech

5. září 2021 (00:18)

Mistovství ČRRagby 7's

V náhledu utkání první Sparty s Říčany, které na mistrovství ČR skončily druhé. Foto Petr Skála 

Praha 4. září  2021  (Foto Petr Skála) -  Rozpálený umělý trávník na Markétě byl první zářijovou sobotu dějištěm jednodenního šampionátu žen v olympijských sedmičkách v ragby. Sedm týmů odehrálo během pětihodinové směny 13 utkání, a protože každý tým nejméně jednou prohrál, rozhodly o držitelkách medailí až výsledky posledních dvou zápasů. O titulu nakonec rozhodla smůla říčanských ragbistek, kterým se zranily dvě klíčové hráčky, a náhradnice, které nastoupily místo nich, už jen přihlížely úspěšným nájezdům pozdějších mistryň ze Sparty Praha, které Středočešky porazily 40:0.

Do boje o titul ještě mohla zasáhnout loňské prvenství obhajující Tatra, ale ta se po prohře s Petrovicemi 7:33 v posledním utkání šampionátu propadla až na čtvrté místo. Vloni druhé Petrovice letos skončily třetí a Říčany loni třetí se umístily na druhém místě. Z titulu se radovaly opět po sedmi letech hráčky Sparty Praha, kterým jejich trenér Zdeněk Albrecht fandil na dálku prostřednictvím internetového přenosu z nemocnice, kde nyní pobývá.

Řekly po turnaji

"Titul máme zase po letech na Spartě. Několik let nám zlaté medaile unikaly, o to máme z prvenství větší radost. Nepamatuji se, že by  byl někdy  šampionát tak vyrovnaný, jako byl letos. Slavit budeme vícekrát. Určitě ještě za tři týdny až propustí z nemocnice našeho trenéra Zdeňka Albrechta, pro kterého jsem převzala medaili," svěřila se třicetiletá kapitánka Sparty Praha a také reprezentantka Jana Urbanová.

"Mnoho lidí nám říká, že když jsme loni byly třetí a letos jsme druhé, tak za rok budeme první. To je sice pěkné, ale my jsme chtěly být už letos první a měly jsme to v turnaji dobře našlápnuto. Porazily jsme Tatru i Petrovice, ale zaskočila nás Sparta zrovna, když nás potkala dvě zranění a bylo vymalováno," řekla po turnaji kapitánka Říčan Martina Nejezchlebová. 

Výsledky republikového šampionát žen v olympijských sedmičkách

Rozhodující zápasy:  Petrovice - Říčany 7:31, Tatra - Sparta 21:10, Sparta - Říčany 40:0 a Tatra - Petrovice 7:33.

Konečné pořadí:  1. Sparta Praha, 2. Říčany (oba 10 bodů), 3. Petrovice, 4. Tatra, 5. Dragon Brno (všichni 8 bod), 6. Olomouc 5 bodů, 7. Přelouč 3 body.


Redakce reaguje na poznámku Dalibora Čecha v komentáři k článku. Podle předsedkyně komise žen Hany Schlangerové se nějak musel eliminovat hendikep lichého počtu zúčastněných týmů tím, že se odehrálo předkolo, které určilo, že vítězné týmy vytvořily čtyřčlennou finálovou skupinu pro boj o 1. až 4. místo, zatímco poražené celky se utkaly v tříčlenné skupině o 5. až 7. místo.

VÝSLEDKY TURNAJE

Předkolo

Mountfield Říčany –  VyDra *) 21:14
Tatra Smíchov - RC Přelouč 31:0
RK Petrovice - Severní Morava **) 38:5
RC Sparta Praha – VyDra  27:12

*) JIMI RC Vyškov/RC Dragon Brno

**) Severní Morava: společenství RC Olomouc, Sokol Mariánské Hory Ostrava a RC Havířov

Pořadí M ČR v Rugby 7′s 2021

1. Sparta Praha   5. VyDra
2 RC  Říčany   6. Severní Morava
3. RK Petrovice   7. RC Přelouč
4. Tatra Smíchov      

 

Skupina o 1. – 4. místo

RC Tatra Smíchov - Mountfield Říčany  7:19
RK Petrovice - RC Sparta Praha 14:19
RK Petrovice - RC Mountfield Říčany  7:31
RC Tatra Smíchov - RC Sparta Praha
21:10
RC Sparta Praha - Mountfield Říčany 
40:0
RC Tatra Smíchov - RK Petrovice
7:31

 

Skupina o 5. - 7. místo
Severní Morava – RC Přelouč 22:0
VyDra - RC Přelouč 33:14
VyDra - Severní Morava
42:12

 

O Autorovi

Petr Skála

Novinář a ragbyový publicista, editor webových stránek České ragby. Publikuje na portálu Sportovnílisty.cz. Autor 4 ročenek České rugbyové unie a 4 ročenek RC Praga Praha.

Další články autora

Komentářů: 1

  1. Dalibor Čech

    Jen malá oprava Petr Skála dělá pro ragby hodně, pokud neuráží Moraváky a je perfekcionalista a tak by mohl vědět, že Dragon ani Olomouc na turnaji nestartovali.