Reprezentantka Anežka Sládková patří mezi sedmičku nejlepších hráček Evropy

20. července 2023 (12:55)

NezařazenéZpravodajství

Praha 19. července 2023 – Po turnajích série mistrovství Evropy olympijských sedmiček žen i mužů v ragby 2023 v portugalském Algarve a v německém Hamburku byly předány nejenom poháry a medaile nejlepším týmům, ale byly zveřejněny i žebříčky. Mistry Evropy v olympijských sedmičkách 2023 jsou muži Irska a ženy Francie. Češky tentokrát na rozdíl od bronzových Evropských her nepřebíraly žádné medaile, protože skončily na ME celkově sedmé a muži Česka dokonce dvanáctí, ale české ragby se přece jen v jednom hodnocení objevilo.

Právě uplynulá sezóna sedmičkového ragby se obdivuhodně dostala do tempa. Nadšené komentáře provázely plnohodnotný evropský šampionát sedmičkového ragby a turnaj na Evropských hrách. Sportovci z celé Evropy totiž podle členů Ragbyové akademie předvedli ten nejradostnější a nejvíce vzrušující pohled na olympijskou formu ragby.

Panel Rugby Europe také podle předem stanovených kriterií vybral sedm nejlepších hráčů a hráček v kategoriích mužů a žen. Hodnotily se například počty položených pětek a asistencí, počty překonaných soupeřů a počty průniků.

Pro české ragby je velmi cenné, že mezi sedmi ragbistkami do společnosti dvou Francouzek, jedné Španělky, Britky, Polky a Belgičanky dostala rovněž Češka Anežka Sládková.

Sedmička elitních evropských ragbistek 2023

Anne-Cecile Ciofani (Francie) Ellie Boatman (V. Británie)
Ingrid Algar (Španělsko) Natalia Pamięta (Polsko)
Jade Ulutule (Francie) Cécile Blondiau (Belgie)
Anežka-Marta Sládková  

Během dvou turnajů, ve kterých Česko odehrálo po šesti utkáních, dosáhla Anežka-Marta Sládková třiadvacetiletá studentka bakalářského oboru zdravotník, jak hodnotitelé uvedli: „11 položení, 16 linebreaků a více než 28 poražených obránců, Češka Anežka-Marta Sládková byla planoucím šípem, který opakovaně zářil v celé sérii 2023. Prostě neuvěřitelné tempo, ohromná hbitost a správné myšlení, které pomůže českému týmu v budoucnu k novým výšinám.“

"Anežka, to je hráčka z jiného světa. V českém týmu je nejrychlejší ze všech a navíc, dokáže zdravě pobláznit i své spoluhráčky. Letošní úspěchy české reprezentace  jsou dílem obrovského nadšení a nasazení pro sedmičkové ragby, které v našem kolektivu panovalo na všech turnajích," uvedl reprezentační trenér ragbistek Vít Chalupa, kterého pamětníci v době, kdy sám hrál, znali jako obávaného rojníka Slavie Praha a širší reprezentace.

"Trenérovi Vítkovi Chalupovi se evidentně podařilo sestavit dobrou partu hráček, které jsou schopné tvrdě trénovat a k tomu obětovat svůj volný čas ve prospěch úspěšné reprezentace. Česká reprezentace má v současné době dvě opravdu světové hráčky, Anežku Sládkovou a Julii Doležilovou, které svoji rychlostí a citem pro řešení situací, zejména ve hře jedna na jednu při protiútocích, jsou tolik potřebnými rozdílovými hráčkami. Tím samozřejmě nesnižují výkonnost ostatních hráček, které se zápas od zápasu zlepšovaly a svojí bojovností a agresivní obranou, připravují těmto hráčkám prostor pro jejich sprinterské koncovky," všiml si nejdůležitějších hráček v českém sedmičkovém týmu legendární český ragbista a komentátor dění v ragby Eduard Krützner senior. 

 

O Autorovi

Petr Skála

Novinář a ragbyový publicista, editor webových stránek České ragby. Publikuje na portálu Sportovnílisty.cz. Autor 4 ročenek České rugbyové unie a 4 ročenek RC Praga Praha.

Další články autora