5. kolo Championship: Australané nemohou strávit rozhodnutí rozhodčího Raynala

16. září 2022 (12:00)

SvětovéZpravodajství

(15. září 2022, Docklands Stadium, Melbourne) – Páté kolo Rugby Championship začalo již včera utkáním 62. ročníku tradičních zápasů o Pohár lorda Bledisloe mezi Austrálií a Novým Zélandem, ale skončilo podle jedné strany správným, podle druhé skandálním rozhodnutím francouzského rozhodčího Mathieu Raynala.

Austrálie – Nový Zéland 37:39 (10:10)

Zápas byl od počátku vyrovnaný a už to vypadalo, že se soupeři rozejdou s remízou 34:34, když Nic White v 77. minutě strhl dálkovým trestným kopem vedení na stranu domácích. Běžela poslední minuta a Wallabies dostali pět metrů před svým brankovištěm trestný kop. Bernard Foley však s kopem poněkud otálel, aby s vypršeným časem kopl přímo do autu a rozhodčí Mathieu Raynal, který již varoval Foleyho před zdržovací taktikou, zrušil trestný kop a nařídil volný kop pro All Blacks. Přitom sami spoluhráči vyzývali Foleyho, aby už míč odkopl, Foley ale dál riskoval. To byl hřebíček do rakve nadějí Wallabies na výhru. All Blacks vytvořili ruck, rozehráli na útok a Jordie Barrett po siréně pečetil výhru Nového Zélandu.

Je pravda, že rozhodnutí Mathieu Raynala odpovídalo pravidlům, přesto vzbudilo nejvíce kontroverzí. Australané všeobecně tvrdí, že jde ze strany rozhodčího minimálně o necitlivé rozhodnutí.

Jak to viděli trenéři

Dave Rennie, kouč Wallabies: "Věděli jsme, že vypršel čas a on řekl klukům, aby hráli, ale hodiny se zastavily, takže nenebylo nijak naléhavé to udělat, ano, myslím, že mu chybělo trochu citu pro tak důležitý okamžik ve hře. Měl nechat Foleyho kopnout a nechat to dohrát “

Ian Foster, kouč All Blacks: „Myslím, že to bylo spravedlivé, i když ’sporné’, ale rozhodčí měl důvody k takovému rozhodnutí. Je to jasné, zdržovali kop. Varoval ho (rozhodčí Foleyho, pozn. red.), řekl mu, aby zrychlil, pak ho upozornil na čas. Pak ho ještě dvakrát požádal, aby do míče kopnul. Chápu, že opozice to vidí jako sporné, ale podle mne to bylo jasné.“

A jak to viděli komentátoři medií

Stuart Barnes - The Times

Zápas v Melbourne mezi Austrálií a Novým Zélandem měl všechno. Vzrušení, úniky, skvělá položení, krásné herní variace – ale více než cokoli jiného si to budete pamatovat pro rozhodnutí rozhodčího Mathieu Raynala, které bude navždy považováno za něco mezi nejhorším a nejbizarnějším, co mezinárodní ragby dosud zažilo. Téměř jistě to Austrálii stálo vzácnou výhru nad jejich velkými rivaly.

Iain Payten – Sydney Morning Herald

Rozhodnutí francouzského rozhodčího Mathieua Raynala potrestat Austrálii za plýtvání časem v koncových fázích Bledisloe Cupu bude diskutováno po celá desetiletí. Tón bude v různých částech světa divoce odlišný. V Austrálii se bude diskutovat o tom, zda toto rozhodnutí bylo nejvíce šokujícím rozhodnutím všech dob, nebo to byl prostě absurdní úlet. Na Novém Zélandu někdo poukáže na to, že Wallabies mohli ještě své brankoviště minutu před koncem bránit a přesto vyhrát.

Angus Fontaine – The Guardian

Vrtkavá ruka osudu se obrátila proti Austrálii tím nejkrutějším způsobem. Hrozný výsledek pro ragby. Austrálii nyní čeká Eden Park, kde nevyhrála od roku 1986. Australští diváci, trenér a kapitáni oněměli. Byla to hořká porážka při nejlepším výkonu sezóny, který byl krutým oficiálním rozhodnutím zmařen. Bude se o tom diskutovat po celá desetiletí.

O Autorovi

Karel Gaman

Editor a šéfredaktor klubových webových stránek. Ragbyový publicista - publikoval články o havířovském ragby v regionálních denících od 60 let minulého století. Dnes přispívá do Radničních listů. Autor ročenek RC Havířov k 10 a 30 letům klubu.

Další články autora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *