Six Nations: Francouzská vláda dělá problémy

29. ledna 2021 (01:12)

SvětovéZpravodajství

Koronavirus dělá už téměř rok ve světě paseku a samozřejmě nevynechává ani sportovce, navíc se nezdá, že by ztrácel na síle. Zrušil sportovní soutěže ve většině zemí a ragby není výjimkou, sami to zažíváme. Zatím se můžeme těšit z některých ligových soutěží, ale ta nejvýznamnější evropská, Six Nations, se možná dostane do potíží, francouzská vláda, která v minulých dvou týdnech zakázala francouzským klubům start v European Champions Cup a European Challenge Cup, protože zavedla přísná cestovní omezení pro cesty do a ze Spojeného království. Cestující z Velké Británie jsou povinni poskytnout negativní test na Covid do 72 hodin.

Stále se čeká na povolení francouzské vlády

Podle AAP – Jak tato francouzská omezení ovlivní turnaj Six Nations, je předmětem neustálého dialogu s francouzskými úřady, uvedl ve středu generální ředitel Six Nations Ltd. Banjamin Morel.

Francie začíná soutěž v Itálii 6. února a má od úřadů souhlas. Ale problémy mohou nastat před cestou Francouzů do Irska, kde mají Francouzi hrát 14. února a pak před zápasem se Skotskem v Paříži 28. února. „Poskytli jsme francouzským úřadům všechny naše protokoly,“ řekl Morel (na snímku vlevo), „hledáme řešení konkrétních pravidel týkajících se karanténních výjimek, která by se zabývala vstupem ze Spojeného království a samozřejmě jde také o vstup do UK a Irska pro francouzský tým.“

„Upravili jsme naše testovací protokoly, přičemž nejdůležitějším bodem je zdvojnásobení testů v týdnu před vstupem do země. Obecně platí, že elitní sport má rozšířené výjimky a domlouváme podrobnosti výjimek a věříme v pozitivní výsledek.“

Dále Morel uvedl, že SNC nepůjde cestou rušení a kontumace utkání, jak se to praktikovalo v loňském Podzimním poháru národů vůči Fidži, kde si to ovšem vyžádal omezený termín pro dobu turnaje. „Nyní je našim primárním cílem upravit program, jsme si jisti, že dokážeme uspořádat zápasy ve správný čas.“

SNC se může protáhnout

Pokud bude nutno některý zápas kvůli covidu zrušit, šampionát se prodlouží a bude snaha přesunout utkání do dvou volných víkendů. V každém případě vedení turnaje má zájem na tom, aby bylo všech 15 zápasů řádně dohráno. Jak bylo uvedeno v deníku Daily Mail, je turnaj Šesti národů natolik prestižní záležitostí a je tak krátký, organizátoři přesunou nebe a zemi, aby odehráli všech 15 utkání navzdory nabitému ragbyovému kalendáři. 

Co kdyby Francie nemohla turnaj odehrát?

Otázka je, jak by SNC Ltd. řešila problém s Francií, kdyby ministerstvo zdravotnictví neustoupilo návrhům SNC Ltd. na řešení karanténních výjimek. Nabízí se nejjednodušší řešení vrátit se k Five Nations bez Francie v tomto roce, ostatně Francie byla od roku 1931 do roku 1947 vyloučena a turnaj se hrál jako „Home Nations.”

O Autorovi

Karel Gaman

Editor a šéfredaktor klubových webových stránek. Ragbyový publicista - publikoval články o havířovském ragby v regionálních denících od 60 let minulého století. Dnes přispívá do Radničních listů. Autor ročenek RC Havířov k 10 a 30 letům klubu.

Další články autora