Ragby nesmí sklouznout k fotbalovým manýrám

18. prosince 2022 (11:33)

Blog

Nastala vhodná chvíle, dnes proběhne finále mistrovství světa v kopané, sportu milovaného, obdivovaného, velebeného, vynášeného do nebes, zároveň také s nebetyčnými problémy, které se snad ani neřeší. Proč? Protože ke kopané tak nějak patří. Jednou, shodou okolností po mistrovství světa v ragby, položila dámská společnost na rodinném setkání otázku přítelovi jedné z neteří, fotbalistovi, proč vy fotbalisté děláte na trávníku takové scény? To je taktika, odpověděl mládenec. Koluje video, na kterém se malí žáčci učí padat ve „velkém vápně,“ to je výuka taktiky. Po včerejším semifinálovém utkání fotbalového mistrovství řvou Maročané na rozhodčího, sahají na něho a viditelně by s ním rádi přinejmenším zacloumali. I to je taktika – rozhodčí musejí mít pocit strachu, musejí mít obavy.

V květnu 2015 při kongresu FIFA ve Švýcarsku zatkla policie nad ránem v hotelu řadu delegátů-činovníku pro korupci. Sepp Blatter krátce po znovuzvolení oznámil v červnu 2015rezignaci, tou dobou sílila kritika FIFA kvůli rostoucí korupci (Wikipedie). Víme, jaká podezření padají na FIFA za přidělení mistrovství Kuvajtu. Ale není třeba chodit daleko, v českém fotbale byl odhalen korupční skandál v říjnu 2020, když při policejním zásahu v sídle Fotbalové asociace České republiky bylo zatčeno celkem 20 lidí, včetně místopředsedy asociace Romana Berbra (Wikipedie) a je známa celá řada dalších fotbalových skandálů.

A do toho vpadne malér s potvrzenou korupcí Bernarda Laporta prezidenta francouzské unie, která kšeftoval s prezidentem a majitelem montpellierského klubu Mohedem Altradem. A to si ragby zakládá na své průhlednosti a čistotě v každém směru! Přitom měl být, podle anglických medií, viceprezident World Rugby Laporte namočen už v roce 2020 do spiknutí s volbou prezidenta. Laporte měl být příštím šéfem po Billu Beaumontovi, neboť takovou prý oba činitelé uzavřeli dohodu o hlasování před volbou v roce 2020při kongresu WR, když potřebovali eliminovat čerstvý vítr, který chtěl do globální ragbyové instituce vnést Augustín Pichot, bývalý argentinský reprezentant.

Takže Keep Rugby Clean.

O Autorovi

Karel Gaman

Editor a šéfredaktor klubových webových stránek. Ragbyový publicista - publikoval články o havířovském ragby v regionálních denících od 60 let minulého století. Dnes přispívá do Radničních listů. Autor ročenek RC Havířov k 10 a 30 letům klubu.

Další články autora

Komentářů: 2

  1. Kondziolka Alexander

    Pane Gaman,
    chci Vám poděkovat za fundovaná a přesné informace z českého , ale i mezinárodního ragby. Na stránkách Vašeho klubu získám ty nejčerstvější informace v ČR.
    Vaše stránky jsem začal sladovat před několika lety na doporučení mého velkého vzoru a trenéra Laco Horáka z Bystrce.
    Já měl to štěstí nebo snad i čest, že jsem byl na hřišti u toho když jste jako RC Havířov otevírali nové hřiště a tehdejší Ingstav Brno , jsme hráli jako předzápasy s Vaším dorostem.
    Přeji Vám hodně zdraví a štěstí do roku 2023.
    Ragby zdar

    • Děkuji za uznání. Zeširoka, tedy, že jsem se nezabýval výhradně klubovými záležitostmi ale také zahraničními zajímavostmi, jsem to vzal v době, kdy oficiální webové stránky unie nebyly zrovna na nejlepší úrovni. To se ale s nástupem Petra Býmy pronikavě zlepšilo, takže třeba reporty ze zápasů reprezentace apod. už můžu vynechat.