Championship: Favorité vyhráli

15. srpna 2021 (15:31)

SvětovéZpravodajství

Druhořadník All Blacks Brodie Retallick sprintuje, aby položil v utkání All Blacks proti Wallabies. Foto Dean Purcell

Jak All Blacks, kteří deklasovali Wallabies, tak Springboks, kteří si poradili s Pumami, naplnili předzápasové prognózy a bez problémů vyhráli. All Blacks, kteří se po minulém utkání o Bledisloe Cup dočkali kritiky, že nezvládli druhý poločas, zahráli s velkou razancí a příliš toho Australanům nedovolili. Pumy tím, že se kvůli kovidu a změnám v organizaci Super Rugby rozpadl tým Jaguares, ztratili základnu pro národní tým, zase působily nevýrazným dojmem a nedokázaly udolat antilopy Springboks udolat.

Jihoafrická republika – Argentina 32:12 (18:9)

Tři položení ze strany Springboks, žádné ze strany Pumas, už tato bilance ukazuje, že se Argentinci, když to řekneme fotbalovou hantýrkou, nedostali „na dostřel.“ Vlastně dostali až v nastavení zápasu, ale při dobývání brankoviště udělali předhoz a byl konec.

V prvním poločase to bylo takové upracované a odkopané ragby, při kterém si ani jeden tým – s výjimkou pětky Fassiho – nevypracoval žádnou kloudnou akci, ze které by mohl bodovat.

Spousta překopů a box kicků přibližuje ragby svou nudou zápasům kopané, při kterých si hráči a brankář čutají míč sem a tam. Mnoho týmů si nedokáže poradit s tuhými a neprostupnými obranami a tak jim nic jiného než kopy nezbývá. Že to jde i jinak, jen je třeba myslet, ukázali Jihoafričané při druhé pětce v 18. minutě, kdy útokovka Elton Jantjies poslal nádherný překop přes obranu Pum rovnou před Fassiho nabíhajícího po křídle. Nutno dodat, že první pětka padla po chybě v rozehrávce Pum na polovině domácích a položil ji po 70 metrovém sprintu Cobus Reinach, kterého téměř dostihl vazač Rodrigo Bruni. Zbývajících 8 bodů Springboks nakopal Jantjies, na druhé straně rovněž útoková spojka Nicolás Sanchez.

Ve druhém poločase pokračoval souboj dominancí obran a tak se skóre měnilo jen kvůli různým chybám a trestným kopům. Sanchez se v úvodu pokusil o dropgól, ale kop byl krátký. Pokračovaly problémy s mlýny, které se nedařily už v polovině první, a mnohdy opakování mlýnů a domlouvání irského rozhodčího Andrewa Braceho prvním řadám zabralo téměř 3 minuty. Vzrušení přinesla jen 70. minuta, kdy Fassi převzal dlouho přihrávku na křídle a položil, jenže přezkum TMO ukázal, že se do brankoviště plazil. A tak na položení došlo až v 79. minutě, kdy se po autovém vhazování zmocnil míče 106 kilový Marco van Standen, probil se nějakých 15 metrů dopředu přes dva obránce a z jeho akce těžil Hendrikse, který vystřídal Reinacha, a položil 3. pětku Springboks. Argentinci se, jak už bylo popsáno, dostali k šanci až po trestném kopu v nastavení, ale jejich několikátý pokus prorazit skončil vypadnutím míče.

Nový Zéland – Austrálie 57:22 (21:15)

Osmi pětkami proti třem rozhodli All Blacks o své nejvyšší výhře na Eden Parku v Aucklandu nad Wallabies a novém rekordu ve vzájemných utkáních. Eden Park je pro Wallabies zakletý, vyhráli tam pouze čtyřikrát a naposledy v roce 1986.

Přitom zpočátku to vypadalo, že by zápas mohl být docela vyrovnaný, oba týmy začaly divokými nájezdy a ten australský neměl daleko k úspěchu, kdyby … kdyby Ioane nevypíchl na vlastní dvaadvacítce přihrávku Lolesia McKenziemu a po 80 metrovém sprintu nepoložil. To ale Australany nezlomilo, o pár minut později po dalším razantním náporu na brankoviště domácích Lolesio lehkým kopem překopává pro Andrewa Kellawaye a je to 7:5.

Dalších 16 minut se hrálo v podstatě vyrovnaně, aby při svém útoku na polovině domácích Wallabies ztratili míč a All Blacks rozvinuli parádní „ruční“ útočnou akci z vlastní dvaadvacítky, prokličkovali obranou a před dvaadvacítkou soupeře uvolnili 204 cm vysokého a 121 kg těžkého druhořadníka Brodie Retallicka k nevídanému sprintu do brankoviště. Do přestávky pak ještě Ardie Savea s Codie Taylorem společnými silami prorazili při pick and go obranu a položili. Richie Mo'unga proměnil všechny kopy. V samém závěru poločasu pokládá vycházející hvězda australského ragby mlýnovka McDermot průnikem po mlýnu na 5 metrovce. Skóre prvního poločasu 21:15 slibovalo, že ve druhém se strhne velký boj o vítězství.

Ale nic takového se nestalo, All Blacks tentokrát nic takového jako v předchozím utkání nepřipustili. V téměř pravidelných intervalech si vypracovávali šance a proměňovali je po většinou krásných útočných akcích. Taylor, Reece po vypíchnutí přihrávky, znovu Taylor a Jordan, po jehož pětce proměňuje kop J.Barrett, který vystřídal Mo'ungu.

Až v 69. minutě přicházejí ke slovu Australané, kteří soustředili obranu All Blacks k zamezení průniku při opakovaných pokusech proniknout do brankoviště a dlouhou přihrávkou na křídlo uvolnili k položení Kellawaye, když měl před sebou volné pole. Ještě v poslední minutě mohli Wallabies skóre korigovat, ale ztratili míč a Novozélanďané byli stále při chuti, neodkopli míč do zámezí a pokračovali v útočné akci, aby v čase 80+3 pečetili výhru Haviliho pětkou a kopem J.Barretta na 57:22

O Autorovi

Karel Gaman

Editor a šéfredaktor klubových webových stránek. Ragbyový publicista - publikoval články o havířovském ragby v regionálních denících od 60 let minulého století. Dnes přispívá do Radničních listů. Autor ročenek RC Havířov k 10 a 30 letům klubu.

Další články autora