Krátce ze světového ragby

16. října 2020 (20:59)

SvětovéZpravodajství

Foto v náhledu: minulou neděli přišlo na zápas All Blacks s Wallabies 31 tisíc diváků

 

V Eden Parku čekají 47 tisíc diváků

Ve Wellingtonu minulý víkend sledovalo napínavý zápas o Bledisloe Cup 31 tisíc diváků, na druhý zápas tuto neděli je již prodáno 10 tisíc vstupenek a očekává se, že zbývajících 7 tisíc se prodá do neděle. Novozélanďané jsou napjati, jejich All Blacks minulý týden nepřesvědčili, tahali skoro celý zápas za kratší konec a vyčítají Reiko Ioanemu, že kvůli efektu zapomněl na efektivitu a svůj let za možná vítěznou pětkou zakončil upuštěním míče.

Nedělní zápas by měl být o to zajímavější, že domácí berou remízu 16:16 z minulého týdne jako porážku a naopak Wallabies si pozvedli sebevědomí zjištěním, že All Black jsou k poražení. Pro Australany je zápas jak se říká výzvou, naposledy totiž v Eden Parku v Acklandu vyhráli v roce 1986 a pak už je čekala šňůra 19 porážek, tu poslední 0:36 utrpěli před rokem. Oba trenéři udělali v sestavách nějaké změny, Reiko Ioane se musí posadit na lavičku střídačů, Wallabies nastoupí se čtyřmi změnami.

All Blacks: Beauden Barrett, Jordie Barrett, Anton Lienert-Brown, Jack Goodhue, Caleb Clarke, Richie Mo’unga, Aaron Smith; Ardie Savea, Sam Cane (C), Shannon Frizell, Tupou Vaa’i, Patrick Tuipulotu, Ofa Tuungafasi, Dane Coles, Joe Moody. 

Střídači: Codie Taylor, Alex Hodgman (debut), Nepo Laulala, Scott Barrett, Hoskins Sotutu, TJ Perenara, Rieko Ioane, Damian McKenzie. 

Wallabies: Tom Banks, Filipo Daugunu, Hunter Paisami, Matt To’omua, Marika Koroibete, James O’Connor, Nic White; Harry Wilson, Michael Hooper (C), Ned Hanigan, Matt Philip, Lukhan Salakaia-Loto, Taniela Tupou, Brandon Paenga-Amosa, James Slipper. 

Střídači: Jordan Uelese, Scott Sio, Allan Alaalatoa, Rob Simmons, Liam Wright, Jake Gordon, Jordan Petaia, Reece Hodge.

Šalamounské řešení sporu mezi FFR a NRL

26. června jsme v článku Evropské ligy kontra World Rugby přinesli stanovisko prezidenta francouzské NRL Paula Gozeho k plánům na rozšíření tzv. světového kalendáře na úkor klubového ragby a národních soutěží: "Tento projekt je pro Top 14 nesmírně nebezpečný. Některé federace netuší, co je klubové ragby. V pondělí někteří mluvili o přidání dvou přípravných zápasů k osmi plánovaným na podzim, celkem deset mezinárodních testů! Netřeba dodávat, že jsme od tohoto nápadu vzdálení světelné roky. V sázce je však budoucnost francouzského profesionálního ragby,“ zdůrazňuje Paul Goze.

Střet zájmů a názorů se nadlouho promítl do jednání mezi NRL a FFR, ale zdá se, že se Národní ragbyová liga, která řídí profesionální soutěže a francouzská federace v tomto týdnu dohodly. Minimálně tedy po konzultaci s prezidenty klubů Top 14 připravily návrh, který mají schválit řídící orgány NRL a FFR v nejbližších dnech. Je to ovšem dohoda šalamounská, pro dohrávku zápasů Six Nations a testy se vytvoří kádr 62 hráčů, tedy dvě národní mužstva po 31 hráčích, aby žádný nominovaný hráč neodehrál více než 3 utkání. Podrobnosti nominace hráčů řeší dohoda, která v závěru konstatuje, že: Jedná se o vyváženou a solidární dohodu, která bere v úvahu na jedné straně zdravotní otázky hráčů, na straně druhé sportovní a ekonomické zájmy francouzského týmu, FFR, NRL a klubů ve výjimečném kontextu zdravotní krize.

Program Francouzského národního mužstva – test a Autumn Nations Cup 2020 (ANC 2020)

24.10. Test  Francie – Wales   Saint-Denis
31.10.  Six Nations   Francie – Irsko   Saint-Denis
15.11. ANC 2020 Francie – Fidži Saint-Etienne
22.11. ANC 2020  Skotsko – Francie Edinburgh
28.11. ANC 2020 Francie – Itálie neurčeno
5.-6.12. ANC 2020 o umístění neurčeno

 

Springboks vynechají Rugbychampionship

Jak se dalo očekávat, aktuální mistři světa jihoafričtí Springboks se nezúčastní letošního šampionátu v Austrálii. Důvodem je nedostatečná připravenost hráčů a samozřejmě také obava z možné ztráty postavení ve světovém žebříčku. SANZAR sice kalendář upravil tak, aby hráči Jižní Afriky měli na přípravu dostatek času – jihoafrická unie SARU argumentovala, že hráči by museli odehrát více než 400 minut – což by se dalo do 7. listopadu absolvovat, byť jihoafrický turnaj Super Rugby sotva začal, ale Jihoafričané jaksi pokud jde o spolupráci s Novým Zélandem a Austrálii jaksi ochladli. Znamená to, že Springboks pravděpodobně do 3. července 2021, kdy začíná prvním zápasem turné Britských a irských lvů do Jižní Afriky nezahrají jediný mezinárodní zápas.

 

O Autorovi

Karel Gaman

Editor a šéfredaktor klubových webových stránek. Ragbyový publicista - publikoval články o havířovském ragby v regionálních denících od 60 let minulého století. Dnes přispívá do Radničních listů. Autor ročenek RC Havířov k 10 a 30 letům klubu.

Další články autora