Vítězný zápas dvou rozdílných poločasů

5. listopadu 2023 (13:55)

DomácíZpravodajství

V náhledu: První pětka Kryštofa Kohouta. Foto Martin Flousek

Praha 4. listopadu 2023 – Národnímu týmu, startujícímu po delší přestávce v druhé výkonnostní kategorii evropského mistrovství, se povedl reparát za nepříliš povedený úvod před týdnem ve Stockholmu (37:48). Před slušnou diváckou návštěvou a po dvou rozdílných poločasech naše reprezentace výrazně zvítězila sedmi pětkami ku čtyřem nad Chorvaty, kteří se nevzdali ani za poločasové bilance 7:36.

Naši na Markétě doslova vletěli do zápasu a už ve 4. minutě položil Vomáčka první pětku z protlačeného maulu. Reprezentaci v prvním poločase vycházelo téměř vše, základem byla pevná obrana, která povolila jen jednou po Cimprichově chybě a minele Adama Koblice, kterého pronikající  Jurišić srazil na zem, otevřela se mu tak volná cesta do našeho brankoviště.

Tým skvěle spolupracoval, vytvářel na hosty soustavný tlak a využíval každého zaváhání nijak pevné chorvatské obrany. Roji nebylo v první půli co vytknout, ocenění zaslouží vazač Dan Hošek, jinak nejlepší pokládač extraligy 2023, za svůj únik z vlastní desetimetrovky a slalom řadami Chorvatů s položením v 16. minutě.

Pětka kapitána týmu Dana Hoška po šedesátimetrovém sprintu (foto repro TV)

Chorvaté se však ani za stavu 3:31 po Cimprichově trestném kopu ve 22. minutě nevzdávali, nasadili k tlaku, kterému však náš tým díky výborné obraně odolal a útočné ambice hostů průběžně utínal. V závěru poločasu se naši opět dostali do velkého tlaku, rojníci před brankovou čárou hostů opakovaně, ale marně bušili do červenobílé zdi, než Schütz rozhodil na útok a Kohout po razantním průniku položil poslední pětku prvního poločasu.

Ve druhé půli se obraz hry podstatně změnil, Chorvaté přidali na důrazu, zpřesnili hru a prakticky nás zavřeli na naší polovině hřiště, jen stále dobře fungující obraně vděčíme za to, že udržela bodové ambice hostů na uzdě. Ale tlak hostů narůstal a drželi nás v našem obranném území téměř 25 minut. Naštěstí se při útočné Chorvatů v naší dvaadvacítce Adam Koblic zmocnil míče a nezastavitelně proběhl nějakých 80 metrů k šesté pětce našeho týmu.

Adam Koblic (foto Petr Skála)

Bylo však stále obtížnější zastavovat souvislé a variabilní útočné akce soupeře, v 64. minutě nepoložil jen pro předhoz ve složení na naší pětimetrovce. Byla to situace, která nakonec vynesla osmou pětku našeho týmu. Z vyhraného mlýna dostal přihrávku na brankové čáře Dupuy, sám překvapen, že má cestu volnou, dospěl až na polovinu hostů, naštěstí podpořen spoluhráči, kteří převzali míč a proti řídké obraně soupeře uspěli, Kryštof Kohout celou akci zakončil svou druhou pětkou.

Za stavu 48:7 v 68. minutě náš tým svou skvělou cestu za vítězstvím ukončil, iniciativy se chopili hosté a za enormního tlaku třikrát do konce utkání položili a získali alespoň ofenzivní bonus.

Co bylo příčinou trochu nepovedeného závěru, toť otázka. Možná rozklížení souhry po několikerém střídání, možná uspokojení z obrovského náskoku. I tak jsme viděli skutečně výborné utkání oboustranně hrané více rukama s přiměřeným počtem rucků a kopů. Nutno také pochválit polského rozhodčího Adriana Pawlika, výborně komunikujícího s hráči a výborně řídícího zápas.

Česko – Chorvatsko 48:22

Poločas 36:7 * Pětky 7:4 * KP 5:1 * TK 1:0 * DG 0:0 * ŽK 0:1 (Ivo Perić) * Rozhodčí Adrian Pawlik – Mieszko Lech, Tomasz Stępień * 1000 diváků (podle údaje ČSRU)

Body

Česko: Cimprich 13 (5KP,1TK), Kohout 10 (2P), Vomáčka 5, Pavlík 5, Dupuy 5, Hošek 5, Koblic 5

Chorvatsko: Jurišič 12 (2P,1KP), Vlajčevič 5, Vranešević 5

Sestavy

Česko: 1 Král, 2 Vomáčka, 3 Stránský; 4 Chytil, 5 Bejček; 6 Diviš, 7 Faktor, 8 Hošek (C) – 9 Schütz, 10 Hřebačka – 11 Koblic, 12 Dupuy, 13 Pavlík, 14 Kohout – 15 Cimprich

16 Hodek, 17 Calta, 18 Novotný, 19 Frank, 20 Severýn, 21 Havel, 22 Máslo, 23 Miřácký

Hlavní trenér: Miroslav Němeček

Chorvatsko: 1 Biškić, 2 Altamirano, 3 Mau'u; 4 Buljac, 5 Brčić-Šušak; 6 Svaguša, 7 Galić, 8 Perić – 9 Vranešević, 10 Jurišić (C) – 11 Perica, 12 Grčić, 13 Majstorović, 14 Vlašić – 15 Pavlović

16 Brčić, 17 Kordun, 18 T. Miloš, 19 Rudić, 20 Lerotić, 21 Buljanović, 22 Vlajčević

Hlavní trenér: Anthony Poša

Komentáře

„Konečně spokojenost, sice druhý poločas nebyl moc ideální, neměli jsme moc balon a museli jsme hodně bránit, ale alespoň jsme si vyzkoušeli obranu a ta byla mnohem lepší než ve Švédsku,“ řekl v televizním rozhovoru trenér Němeček. Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/ostatni/ragby-me-cesko-chorvatsko.A231104_150534_sporty_rou

 

 

"Nastavili jsme laťku vysoko, ale v prvním poločase jsme takové úrovně nedosáhli, udělali jsme příliš mnoho chyb. Důvodů je mnoho, ale nechci se vymlouvat. Pozitivem tohoto zápasu je, že kluci ve druhém poločase ukázali srdce a získali bonusový bod za čtyři položení," řekl trenér Anthony Poša.

O Autorovi

Karel Gaman

Editor a šéfredaktor klubových webových stránek. Ragbyový publicista - publikoval články o havířovském ragby v regionálních denících od 60 let minulého století. Dnes přispívá do Radničních listů. Autor ročenek RC Havířov k 10 a 30 letům klubu.

Další články autora