U12: 9. místo na olomouckém festivalu

8. října 2024 (19:06)

KlubovéZpravodajství

Olomouc 5. 10. 2024 (Petr Basel) – Na první podzimní celorepublikový turnaj ORF (Olomoucký Rugby Festival) jsme vyrazili do Olomouce. V kategorii U12 jsme měli 11 hráčů: v roji hráli Boris, Gabča a Kuba, na mlýnové spojce Šimon, na útokové spojce Kryštof, na tříčtvrtkách Viky a Filip a na křídlech pak Seba a Vojta. Střídající hráčkou do útoku byla Ema a do roje Andrej.

17 účastníků turnaje bylo rozděleno do tří čtyřčlenných a jedné pětičlenné skupiny. V naší skupině B nám los přiřkl družstva RC Praga Praha, RC Babice a RC Bystrc Brno. Zápasy byly hrány na 1x12 minut.

Kvůli technickým problémům s autobusem, jsme přijeli na turnaj na poslední chvíli. Po krátké rozcvičce jsme nastoupili k prvnímu zápasu s Pragovkou. Bohužel jsme díky ne úplně dostatečné předzápasové přípravě nezachytili začátek utkání a rychle jsme prohrávali o 3 položení. Poté jsme se dostali do tempa utkání a od té doby byl zápas daleko vyrovnanější. Podařilo se nám 2x položit, ale na více než korekci celkového stavu na 2:5 to bohužel nestačilo. Nicméně za druhou polovinu utkání je možno družstvo pochválit. Pětky našeho týmu položily Viky a Gabča.

Ke druhému zápasu jsme nastoupili proti Babicím. Naše družstvo bylo odhodláno napravit úvodní zaváhání a po většinu zápasu bylo lepším týmem. Soupeř však velmi houževnatě bránil a tak se nám podařilo položit jen 2 pětky. Pak jsme udělali jednu chybu v kolektivní obraně a dovolili soupeři snížit na 2:1. Konec zápasu bohužel částečně ovlivnil rozhodčí. Nejprve chvíli před koncem utkání přehlédl nepovolené odmítání jednoho z babických hráčů, který této situace dokázal využít k položení pětky na 2:2. A následně při poslední akci zápasu, kdy jsme donesli míč do brankoviště potřetí, podlehl nátlaku babických příznivců a trenérů na postranní čáře a neuznal naši regulérní pětku pro údajné postavení skórujícího hráče v brankovišti. Zápas tedy nešťastně skončil místo 3:1 výsledkem 2:2. Pětky za náš tým položili Gabča a Filip (jednu uznanou a jednu neuznanou)

V třetím zápase jsme nastoupili proti Bystrckému A týmu. Tento tým, který dominuje moravskému přeboru, jsme nedokázali porazit už velmi dlouhou dobu a zápasy s ním vždy dopadaly porážkami o mnoho bodů. Nicméně zde v Olomouci se nám podařilo sehrát s tímto družstvem velmi vyrovnané utkání. Celé družstvo bojovalo a zápas byl velmi napínavý. Po prvním položení soupeře jsme dokázali vyrovnat na 1:1. Poté dlouho dominovaly obrany a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Pak jsme bohužel nedokázali uhlídat jednu útočnou akci soupeře a ten šel do vedení 2:1. A protože našemu závěrečnému náporu dokázal soupeř odolat, skončilo utkání naší prohrou 1:2. Nutno však poznamenat, že to je nejlepší výsledek s tímto soupeřem za poslední dva roky. A je velkým příslibem do budoucna a potvrzuje postupný výkonnostní vzestup našeho družstva. Pětku za náš tým položila Gabča.

Díky lepšímu skóre ze skupinových zápasů jsme nakonec obsadili třetí příčku před Babicemi. A to nám přisoudilo odpolední skupinu o umístění na 9-12 místě. V této skupině nám byli postupně soupeři Sokol Mariánské Hory, Vyškov B a domácí Olomouc. Před odpoledními zápasy byla obědová pauza, kdy jsme dostali přírodní kuřecí řízek s rýží, jablko a jako dezert ovocnou buchtu.

Odpolední skupinu  jsme tedy započali v derby zápasem s naším tradičním rivalem z Ostravy. Nastoupili jsme velmi odhodlaně a celý zápas jsme v podstatě kontrolovali a udržovali vedení. Družstvo dobře kombinovalo a stav se vyvíjel postupně 2:0, 3:1 až na konečných 4:2 v náš prospěch. Pětky za náš tým položili Gabča dvakrát, Ema a Boris.

Ve druhém odpoledním zápase jsme narazili na B tým Vyškova. Zápas měl nejjednoznačnější průběh, byla znát absence zkušenějších hráčů Vyškova, kteří hráli za jejich tým A ve skupině o celkové 5. - 8. místo. Naši hráči postupně navyšovali náskok až do stavu 6:0, kdy těsně před koncem zaznamenal soupeř čestný úspěch a upravil celkový stav utkání na 1:6:1. Pětky za náš tým položili Viky 2x, Šimon, Seba, Kryštof a Boris.

V posledním utkání turnaje nás tedy čekal souboj o celkové 9. místo s domácí Olomoucí. Vzhledem k tomu, že pražské týmy pospíchaly domů, jsme po domluvě s pořadateli souhlasili s přesunem tohoto našeho utkání na úplný konec programu. Oba týmy tedy nastoupily k utkání po delší pauze a v kombinaci s předešlým náročným programem celého turnaje už to bylo na hře obou týmů znát. Hra byla oboustranně plná nepřesností a taková hodně upracovaná. Oběma týmům chyběla lehkost. Dlouho bylo i skóre vyrovnáno 1:1. Až v poslední akci zápasu se k zakončení doslova prodral Seba a zlomil utkání v náš prospěch 2:1. Pětky za náš tým položili Boris a Seba.

Celkově jsme tedy obsadili 9. místo ze sedmnácti účastníků, tedy místo přesně uprostřed startovního pole. Je to významný posun oproti loňské sezóně, kdy jsme jak na Pražském turnaji PYRF, tak na přeborech republiky končili většinou v poslední skupině o umístění a ani tam jsme nedokázali vyhrávat všechna utkání. Navíc družstvo naznačilo, že při troše snahy a tréninkového úsilí by v dalších turnajích, na kterých se oficiálně hraje o umístění, mohlo pomýšlet na hru o skupinu výše. Za 14 dní budeme mít možnost se znovu utkat s týmy z celé republiky na PYRF (Prague Youth Rugby Festival) v Praze a doufám, že přivezeme stejně cenný, nebo i lepší výsledek.

 

O Autorovi

Redakce

Další články autora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *