Collapse Statistika
Přístupy:
Aktuálně je zde: lidí
Collapse Ragbisté roku 2017
 

Collapse Nabízíme
Půjčování vlajek
10 Kč/den
Collapse Bazar - prodám
Tyto nové kopačky a mnoho dalších věci nyní najdete v rubrice 
Collapse Neschází ti něco?
The Weather Channel

V Ashbourne se opět hraje starý fotbal
Út, 08.Březen 2011 v 14:12
Autor: (gak)
V Ashbourne se opět hraje starý fotbal
Je tu masopustní úterý a  v Ashbourne v centru Anglie právě začíná masopustní fotbal. Není to fotbal ledajaký, v Ashbourne se hraje přinejmenším od roku 1300, ale je to fotbal? Podle názvu zcela jistě, plným jménem se nazývá Ashbourne Royal Shrovetide Football, jenže, fotbalu se to příliš nepodobá, když na to kouknete, je vám jasné, že je to ragby v té nejsyrovější podobě. Hra bude pokračovat zítra na Popeleční středu.

Každý rok našim čtenářům přinášíme o této události zprávy, vždyť je to událost pozoruhodná, podobná je k vidění už jen ve Francii (někdy) a Itálii ve formě florentského fotbalu (calcio fiorentino - na vedlejším snímku), ale to už je záležitost modifikovaná. Ve své nejpřirozenější podobě je fotbal k vidění na konci masopustu v Ashbourne v hrabství Derbyshire.

Prostě to, co můžete vidět, je fotbal jak se hrál v Británii do doby, než se jeho úprav chopily školy. Do Británie ho pravděpodobně přinesly římské legie. Jejich hra se jmenovala harpastum a britské kmeny ji po odchodu Římanů postupně proměnily v hru, kterou historici nazývají „staroanglický fotbal.“ I když historici rovněž připouštějí, že harpastum Římanů bylo dávno zapomenuto a fotbal se do Anglie dostal až s normanským dobytím Británie. Má to logiku, Římané pochopitelně byli více doma v provincii Gallia než v provincii Britannia, takže tam harpastum mohlo snáze zakořenit než v Británii, kde byli Římané jen čtyři a půl století. A pozůstatek této hry, jmenuje la soule, se dodnes hraje právě v Normandii, Pikardii a Bretani.


Přídomek královský ashbournský masopustní fotbal získal, když se v roce 1928 do hry zapojil pozdější král Edward VIII, vrhnul se do skrumáže a vyšel s rozbitým nosem. Podstatou hry, kterou hrají Horňáci a Dolňáci za pomoci tisíců hostů z celé Británie a dnes už téměř z celého světa, je donést míč k metám, které tvoří kameny, ale o tom si přečtěte zde, fakt ale je, že pokud byste chtěli na některé z fotografií  z tohoto fotbalu vidět míč, neuspějete, je dokonale ukryt v bojujícím davu ...

Hra má jednoduchá pravidla:
Nesmíte vstupovat na soukromé pozemky
Hra se nesmí dostat na hřbitov, pomníky a pamětní prostory a staveniště,
Nesmíte úmyslně ublížit jiným a způsobit jim škodu,
Nesmíte míč ukrývat do batohu, tašky apod.
Nesmíte míč převážet vozidlem,
Gól padne, když poklepete míče třikrát o koncovou metu (kámen)
Pokud se tak stane do 5 hodin odpoledne, vhazuje se do hry další míč,
Hra končí v 10 hodin večer

V roce 2010 měla hra nejkontroverznější průběh za několik let. Nakonec herní komise rozhodla, že na konci prvního dne gól Dave Spencera nemusel padnout, protože to bylo po 22. hodině. Byla vyhlášena remíza 1:1.
V roce 2008 zase byli obviněni z podvádění Up'ards, že vpravili do hry padělek míče jako vějičku. Pro každý rok je vyroben nový pestře zdobený míč. Down'ards tvrdí, že v rozhodující dobu byli rozptylováni falešným míčem. Chcete-li získat nějaký pokrok na hřišti, které má na délku kolem 3 mil, musíte myslet a být lstiví, stejně jako umět tlačit a mít rychlost, ale vnést do hry další míč ohrožuje její integritu. Je pravděpodobné, že v tom roce pořadatelé lest neprokoukli, praví se v reportu o průběhu hry v roce 2008.

Výsledky posledních let
2010 Up'ards Down'ards 1: 1
2009 Up'ards Down'ards 1: 1
2008 Up'ards Down'ards 2: 0
2007 Up'ards Down'ards 1: 0
Collapse Najít na stránkách
Collapse Partneři
Collapse Máme 50 let - klikni na logo
Collapse Rugby v TV
Collapse Podpořili naše projekty
Collapse Zveme vás
Collapse Přidej se k nám
Collapse Pozvánka pro veterány