Změny pravidel budou platit i v Six Nations

9. ledna 2024 (11:47)

Blog

(Petr Kacíř) - V letošním ročníku turnaje Six Nations je ohlášena aplikace pravidel o časech, ve kterých musejí být provedeny kopy, je omezen i čas pro rozehrání autových vhazování a čas pro zahájení vhazování do mlýna. Omezení času pro kopy už známe od podzimu, pravidlo platilo na mistrovství světa a platilo také v evropských ligách. Tedy do 90 vteřin po položení pětky musí být proveden kop na branku, do 60 sekund trestný kop na branku, což dosud kopáčům nečinilo problémy, i když jsme byli svědky toho, že se jeden kopáč trochu zapomněl a kop mu byl odepřen.

Přísnější časové limity jsou stanoveny pro zahájení vhazování do autových seřazení a mlýnů, limit je 30 sekund. Kromě toho nyní musí být míč uvolněn z rucku během 5 sekund, což by mělo značně zrychlit hru, jen si vzpomeňme v kontextu rychlé a dynamické hry na ty nekonečné prodlevy některých mlýnových spojek před rozehráním míče nebo kopem. Prostě všechny úpravy směřují k rychlejší a dynamičtější hře.

Mnohem důležitější pro tok hry v Six Nations 2024 bude omezení možností televizního rozhodčího (TMO - television match official) přerušit hru, do hry bude moci vstoupit pouze k prošetření případů nebezpečné hry, která unikla pozornosti rozhodčího na hřišti. Tak má TMO vstupovat do utkání pouze v situacích s významným dopadem, aby byla zachována plynulost hry.

Sporné podle mého názoru je zavedení FPRO (foul play review officer), tedy rozhodčího, který sedí v „bunkru,“ a posuzuje incidenty, u kterých nelze jednoznačně stanovit vinu, a to ani ze záznamů z dvou různých pohledů. Bunkr rozhodne do 8 minut o případném udělení červené karty po vyloučení viníka na tzv. oranžovou kartu, což je jenom imaginární karta naznačená rozhodčím utkání zkřížením rukou při udělení žluté karty. Zavedení rozhodčího v bunkru poskytuje dostatek času prozkoumat incident všemi dostupnými technologickými prostředky a šetří čas, který by musel být kontrole incidentu věnován přerušením hry.

Sporné je to podle mne proto, že máme příklad zvláštního verdiktu v případě Farrell kontra Basham (Owen Farrell dostal červenou kartu za nebezpečný zákrok na Taina Bashama v přípravném utkání před mistrovstvím světa proti Walesu), ale „Nezávislá disciplinární komise“ snížila verdikt bunkru na žlutou a Farrell, kterému hrozil potenciální šestizápasový zákaz činnosti, mohl nastoupit do utkání mistrovství světa. Záležitost vyvolala v ragbyovém hnutí bouři nevole a prokázala, že se do hry vnáší mnoho prvků, které zdánlivě pomáhají rozhodčímu na hřišti v rozhodování, ale ve skutečnosti snižují roli rozhodčího na hlídače technických přestupků a o vině a trestu rozhodují jiní. Jsem přesvědčen, že bunkr by měl být zrušen jednou provždy.

O Autorovi

Redakce

Další články autora