U14 se učí a sbírá zkušenosti

10. října 2024 (14:56)

KlubovéZpravodajství

Brno 6. 10. 2024 (Petr Basel) –  V neděli jsme vyjeli k druhému turnaji moravské rozvojové ligy v kategorii U14 na brněnský Dragon. Z důvodu opětovné termínové kolize se zápasem našeho A týmu mužů nemohl jet trenér U14 Patrik a proto jsem jej zastupoval.

V této soutěži můžeme startovat s vlastním týmem díky spolupráci s partnerským klubem ze Žiliny. Tentokráte jsme jeli v mnohem větším počtu, než na první turnaj. Ze Žiliny přijelo 7 hráčů a z Havířova jich bylo tentokrát 15. Po příjezdu do Brna jsme tedy znovu rozdělili společně s žilinským trenérem Jožkou Hodasem hráče na jednotlivé posty. V první řadě hráli tedy Jarda, Mája a Patrik, ve druhé řadě Jonáš a Kuba, na vazači Boris a rváčky Dani a Mates. Mlýnovou spojku hrála Sandra střídavě s Adrianem, útokovou spojku David, tříčtvrtky Alex a Viky, na křídlech Nela a Jerry a na zadáku Kubo. Na střídání do roje pak byli připraveni Franta, Samko a Gabča a do útoku Kryštof, Ema, Poli.

Protože oproti předchozímu turnaji přibylo do týmu mnoho nových tváří, tak předzápasová příprava byla opět převážně zaměřena na nácvik a souhru standartních situací jako mlýn a aut.

Stejně jako ve Zlíně jsme sehráli první utkání s týmem Rugby Akademie Brno. Ten disponuje zkušenějšími i urostlejšími hráči a do zápasu nastupoval s pocitem jasného favorita. Nicméně náš tým do utkání vstoupil mnohem odhodlaněji než ve Zlíně a svou bojovností hlavně v prvním poločase favorizovaného protivníka velmi zaskočil. Poločas skončil stavem 12:5 pro soupeře, kdy jsme sahali těsně před koncem poločasu po druhém položení, ale bohužel jsme jej nedotáhli a soupeř naopak kontroval.

Do druhého poločasu jsme prostřídali hráče, aby si v zápase zahráli všichni. Ve druhém poločase tým pokračoval v srdnatém výkonu, a přestože se soupeř dokázal prosadit ještě třikrát a my jen jednou a zápas nakonec skončil celkově 10:29, mohli jsme na naší hře hledat převážně pozitiva. Samozřejmě je na hře týmu stále vidět spoustu nedostatků jak v individuálním tak i týmovém pojetí hry. Ale pokrok oproti prvnímu turnaji byl značný a viditelný, jak ve skóre, tak i v předvedené hře a nasazení hráčů. Pětku za náš tým položili Mates a David.

Do druhého zápasu jsme po krátké pauze nastoupili proti B týmu domácího Dragonu. Soupeř nás  hned ze začátku zápasu zatlačil do našeho obranného území, ale jeho tlaku se nám dařilo dlouho odolávat. V této fázi zápasu jsme byli lepší v obranné hře než v útočné. Bohužel vždy po několika velmi dobře ubráněných útočných fázích soupeře jsme po zisku míče velmi rychle o míč přicházeli a znovu se tedy dostávali pod tlak. Nakonec soupeř zakončil poločas vedením 0:12. O poločasové přestávce jsme si s týmem k těmto nedostatkům něco řekli a do druhého poločasu jsme se snažili útočnou hru zjednodušit a hra se tím vyrovnala. Dokázali jsme několikrát soupeře zatlačit do jeho obranného pásma a jednou se nám nakonec podařilo i položit a podruhé nás soupeř zastavil doslova na brankové čáře. Druhý poločas tedy skončil smírně 5:5. Celkově tedy 5:17. Pětku za náš tým položil Mates.

Celkově můžeme hodnotit druhý turnaj této kategorie velmi pozitivně. Družstvo pomalu zlepšuje svoji hru, zvyká si na intenzitu a tempo hry na velkém hřišti a nabírá cenné zkušenosti, které nelze získat jinak, než těmito zápasy. Navíc se postupně začínají vytvářet vazby i mezi hráči Havířova a Žiliny, což umocnil fakt, že jsme tentokrát na turnaj do Brna cestovali z Havířova všichni společně autobusem. Příští turnaj budeme hrát doma už následující neděli 13.10.2024 v 11,00. Tímto bychom chtěli pozvat všechny rodiče, prarodiče, kamarády ale i hráče týmů U8, U10 a U12 aby přišli na tento turnaj v hojném počtu a podpořili náš domácí tým v jejich snažení a rozvoji.

O Autorovi

Redakce

Další články autora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *