Pelmel

11. července 2024 (16:58)

NezařazenéZpravodajství

Mistři Anglie mají nové logo

Northampton Saints dnes představili nové logo. Vychází z historicky prvního, které mají na dresech hráči tehdy ještě St James Improvement Class na historické fotografii z roku 1884.

„Dresy tehdy byly dresy šarlatové a klub několikrát měnil název od St James Improvement Class,přes St James Britons a Northampton St James a nakonec se ustálil na Northampton Saints. V 90. letech 19. století se také změnily barvy od šarlatových dresů a černých šortek k zeleným a černým svislým pruhům, než se v roce 1904 definitivně změnily na černé, zelené a zlaté příčné pruhy,“ připomíná klubový historik Graham McKechnie.

Mark Darbon, výkonný ředitel klubu uvedl, že klub během uplynulých 12 měsíců klub provedl výzkum, ze kterého vyplynulo, že pro příznivce klubu jsou nedůležitější barvy, přičemž prakticky nikdo nebyl schopen přesně popsat dřívější znak. Ten byl součástí dresů Saints teprve od roku 1984, přičemž byl navržen v 50. letech 20. století bez jakéhokoli odkazu na historii samotného klubu, ale spíše jako adaptace erbu Northamptonu. To podstatné však podle Darbona je, aby byl branding klubu jasnější a čitelnější, dosavadní znak bylo téměř nemožné škálovat, protože se při zmenšování jeho velikosti ztratily všechny detaily.

Jisté je, že klub šel cestou zjednodušování, jak jsme dnes svědky téměř u všeho, delší texty se nečtou, protože je to únavné, slova a nakonec i znaky-loga se zjednodušují do zkratek.

 

Polsko zavedlo střídavé starty

Zatímco české ragby před časem střídavé starty zrušilo, v Polsku je letos v jarní části sezóny 2023/2024 zavedli. Ne každý klub má tolik hráčů, aby mohl postavit béčko a tak řada méně výkonných dorostenců přecházejících do mužské kategorie svou šanci v mužstvu nedostane. Ti pak zahřívají lavičky a v nejlepším případě se na ně dostane v závěru zápasu, pokud už je rozhodnuto.

V Polsku si uvědomili, že se jim tak ztrácejí hráči, protože přicházejí o motivaci. Jiné kluby zase trápí nedostatek hráčů a potřebovali by bez velkých formalit a výlučných termínů hráče půjčit. Střídavé starty tak mají nespornou výhodu, umožňují hrát za týmy nižších soutěží, aniž by hráči ztráceli možnost v případě potřeby, třeba pro zranění hráčů kádru, okamžitě nastoupit za svůj mateřský klub.

Šok pro francouzské ragby

V pondělí po sobotním utkání Argentiny s Francií byli debutanti Les Bleus Oscar Jégou (La Rochelle) a Hugo Auradou (Section Paloise-Pau) zatčeni argentinskou policií pro sexuální napadení, ke kterému mělo dojít v noci ze soboty na neděli po vítězství XV Francie nad Argentinou. Udání podala v neděli dopoledne mladá Argentinka.

Vedení týmu ihned angažovalo advokátní kancelář, která bude oba reprezentanty obhajovat. Kancelář hledala a získala video záběry z kamer hotelu Diplomatic v Mendoze. Obhajoba chce prokázat pravdivost verze hráčů, že totiž sexuální vztah byl konsensuální. Oscar Jégou navíc řekl, že to nebylo poprvé, co se s touto ženou setkal.

Didier Codorniou, kandidát na prezidenta FFR, dnes reagoval na aféru kolem Huga Auradoua a Oscara Jégoua tiskovou zprávou, ve které vyjadřuje své hluboké znepokojení po obviněních ze sexuálního napadení vzneseným proti několika hráčům XV Francie: „Sotva pár hodin po rasistických poznámkách hráče, který byl rychle a správně vyloučen z turné (Melvyn Jaminet, pozn. red.), se nový případ týká dalších dvou hráčů, u nichž se prokázalo, že sexuálně napadli mladou ženu. Jsou to skutky, které vážně poškozují pověst francouzské patnáctky, která již během posledního mistrovství světa zažila další případy poškozující pověst našeho ragby. Je čas jednat proaktivně a vzdělávat a předávat hodnoty ragby všem našim hráčům, kteří se musí chovat příkladně i mimo hřiště.“

K tomu jen na okraj názor jednoho čtenáře L’Equipe v diskusi: „Svůj díl zodpovědnosti mají trenéři, když nechali dvacetileté děti jít ven a bez omezení slavit vítězství v prostředí, které neznají... Pokud jde o stěžovatelku, která jde se dvěma opilými chlapy do hotelu v 5 hodin ráno, myslela si, že se dívá na Netflix?“

 

Jaminet to podělal

Nejen Auradou a Jégou se po vítězném utkání s Argentinou zkárovali, pravděpodobně si dala do nosu celá výprava. Svědčí o tom video, které sám se sebou natočil zadák Melvyn Jaminet, v dnes už smazaném videu na sociální síti X nesouvisle blekotá: „Moje matka se mě ptá, jestli jsem byl na párty... (vydechne) Přísahám, prvního Araba, kterého potkám na ulici... Praštím ho do hlavy... Praštím ho do hlavy... Říkám: Praštím ho do hlavy... Hlava, já budu..." a vzápětí zvrací, nebo dělá, že zvrací. Francouzská federace vydala prohlášení o nepřípustnosti podobných prohlášení a odvolává se na ragbyové hodnoty. Sám Jaminet se omluvil a prohlásil, že svého počínání lituje.

Ale oba případy o něčem svědčí, svědčí o tom, že s dodržováním ragbyové etiky to není vždy tak žhavé (ostatně jako se všemi regulemi) a také o tom, jaké jsou ve Francii vztahy mezi rodilými Francouzi a přistěhovalci, kteří pomalu začínají Francii ovládat.

A ještě jeden poznatek – u nás s informacemi o obou deliktech u nás přišel portál Sport.cz, který věru toho o ragby mnoho nepíše, vlastně nepíše nikdy a ragby ani nemá v nabídce.

Mc Kenziemu byl odepřen kop

Bylo to snad poprvé, co jsme mohli vidět v přímém přenosu, že kopáčovi byl odepřen kop pro překročení časového limitu. Stalo se ke konci sobotního (6. 7.) testu Nového Zélandu s Anglií za stavu 16:15, kdy byl gruzínským rozhodčím Nikou Amashukelim nařízen proti Anglii trestný kop. Kopáč All Blacks v tomto zápase Damian McKenzie se dlouho soustřeďoval, nasadil svůj pověstný úsměv, ale už nekopl, propásl minutový limit a Nika Amashukeli zapískal konec pokusu.

Novozélandská unie při svých zápasech odpočet času na ukazatelích skóre nezavedla, měla za to, že stačí ústní upozornění rozhodčího kopáčům na blížící se konec limitu, ale po sobotní zkušenosti se rozhodla pro zbývající letošní domácí zápasy All Blacks odpočet času zobrazovat, jak se ostatně děje při oficiálních mezinárodních zápasech po celém světě.

O Autorovi

Redakce

Další články autora