Ragby v Juvenii slaví 50 let a vede ekstraligu

9. listopadu 2023 (01:23)

Nezařazené

Kraków 8. listopadu 2023 (Kajetan Cyganik) – Juvenia Krakov už mnoho let opírá svůj rozvoj o mládežnické ragby. Klub se rozhodl pro takovou cestu s vědomím, že vyžaduje hodně trpělivosti a času. Několik let zapojoval mladé hráče do extraligového týmu s proměnlivým štěstím, tým se pořád pohyboval v okolí šestého až sedmého místa. Zároveň jsme hledali vhodné posily na klíčové pozice. Některé jsme našli a jiné se ukázaly jako chybné.

Měnil se i hlavní trenér. Po Konradu Jaroszovi převzal mužstvo Łukasz Kościelniak. Poté se klub rozhodl pro experiment a přivedl trenéra z Nového Zélandu. Aaron Painter vedl tým půl roku a v létě 2022 se klub rozhodl poděkovat mu za spolupráci. Od trenéra se nečekala rychlá změna, nebo rychlý růst, ale prostě nenaplnil očekávání, pokud jde o budování týmu a utváření jeho herního stylu.

Na podzim 2022 se k vedení prvního týmu vrátil Konrad Jarosz. A zároveň se po mnoha letech, poté, co s Orkanem Sochaczew vyhrál polský šampionát, do klubu vrátil reprezentační zadák Artur Fursenko. O pár měsíců později se vrátil i Michał Jurczyński, který byl dříve silným prvkem útoku Juvenie a hrál na pozici centra spolu s Mateuszem Polakiewiczem. Po krátké pauze se vrátil i Marcin More. V zimě se ke klubu připojili Oderich Mouton, Denzil van Wyk a Chemigan Buekes z Namibie, velmi povedené a přínosné posily.

Mlýnová spojka RC Havířov Konrad Jarosz v utkání extraligy 2012 proti Zbrojovce Brno

Už na jaře 2023 začal tým vypadat zápas od zápasu lépe a lépe. Jasně porazil Arku Gdynia a Pogoń Siedlce a pak vyděsil Orkan Sochaczew a porazil Ogniwo Sopot, který o dva týdny později hrál finále extraligy. V týmu panovala tak výborná atmosféra, že si hráči sami vyžádali kratší letní pauzu a už v polovině června zahájili přípravu na novou sezónu.

Skvělá atmosféra v týmu, dobrá, promyšlená a tvrdá práce pod vedením Konrada Jarosze a široký vyrovnaný kádr způsobily, že Juvenia vstoupila do nové sezóny sebevědomě a hladověla po vítězstvích. Tým se hrou baví, výborně brání a je nebezpečný v útoku. Na podzim se k týmu připojil Conwill Draghoender z Namibie, který také odvádí skvělou práci a dobře do týmu zapadl.

V současné době je Juvenia směsí ambiciózních, odchovanců, kteří se během několika let v extralize vyhráli, skupiny zkušených hráčů s mnohaletými zkušenostmi a posil z Namibie a Jižní Afriky. Dnes tvoří sehraný tým, skvěle si rozumí a hlavně se mají rádi, což je největší síla tohoto týmu.

Juvenia slaví jubileum

Juvenia je v historii našeho klubu prvním zahraničním klubem, se kterým jsme už v sedmdesátých letech navázali partnerské vztahy. Kromě toho, že jsme sehráli řadu přípravných utkání, organizovali jsme s Juvenií i česko-polskou ligu juniorů a kadetů. A zřejmě není v našem klubu mnoho hráčů, kteří neprošli mládežnickými turnaji o Krakowski obwarzanek, třeba dnešní trenérka našich nejmenších v kroužku ragby Natalie si jako žačka poprvé v životě položila pětku právě na krakovském Obwarzanku.

Řada našich mužů hrála v Krakově a naopak hráči Juvenie startovali v Havířově, mezi nimi i Konrad Jarosz, nynější úspěšný trenér Juvenie, který se podílel na zisku 2. místa v extralize 2012. Za své výkony na mlýnové spojce oceněn titulem Ragbista roku RC Havířov.

Vicemistři republiky z roku 2012 v Říčanech, Konrad je mezi klečícími čtvrtý zleva

Rzemieślniczy Klub Sportowy Juvenia Kraków byl založen v roce 1906, působilo v něm 12 sportů, ale v současné době zůstalo jen ragby. Oddíl ragby byl v Juvenii ustaven v roce 1973 a letos tedy slaví padesátiny. Pokud by se „Smokům“ povedlo dosavadní úspěšné tažení dotáhnout až k titulu, byla by to nejlepší oslava jubilea.

O Autorovi

Redakce

Další články autora