Collapse Statistika
Přístupy:
Aktuálně je zde: lidí
Collapse Ragbisté roku 2017
 

Collapse Nabízíme
Půjčování vlajek
10 Kč/den
Collapse Bazar - prodám
Tyto nové kopačky a mnoho dalších věci nyní najdete v rubrice 
Collapse Neschází ti něco?
The Weather Channel

V Sosnowci byla problémem obrana
Čt, 09.Červenec 2015 v 19:24
Autor: (man)
V Sosnowci byla problémem obrana
Sosnowiec 4.- 5.7.2015 - Nepříliš úspěšné vystoupení Moravy na turnaji v Sosnowci – proti loňskému třetímu letos až deváté místo – nepadá na vrub výběru, konec konců trenéři vybrali to nejlepší, co v této kategorii máme na Moravě k dispozici, ale padá na vrub až příliš malým nárokům na hráče v chudé moravské soutěži a zaběhaným stereotypům, které se táhnou od mladších žáků, a není síly, která by je dokázala zlomit.

Už ve finálovém turnaji přeboru republiky začátkem června se ukázala slabina obou moravských týmů v osobní a taktické obraně. Za měsíc se to samozřejmě změnit nemohlo, těžko někdo najednou najde odvahu složit za nohy, když to nedělá od mladších žáků a skládá za vršek (v lepším případě) a soupeře alespoň zadrží, dokud se do toho nezapojí další dva spoluhráči, nebo se nechá povalit na záda a soupeř projde (v horším případě). Takových situací byla v Sosnowci celá řada, nemluvě o takových situacích, kdy naši hráči strach složit různými způsoby zastírají. A to jsme měli štěstí, že jsme všechny zápasy hráli na vedlejším hřišti, kde měli soupeři značně zúžený operační prostor.

S tím souvisí i taktická obrana a komunikace, naši kluci málo komunikují, zřetelně to bylo vidět zvláště v utkáních s velšskými školními týmy, ve kterých se velšští kluci ihned upozorňují na špatné rozestavení a okamžitě se přesunují do oslabených míst. Naši kluci reagují se zpožděním, až když je zle. V taktické obraně máme ještě jednu slabinu, kluci se vracejí do obrany pomalu s tendencí stahovat se k míči, takže když soupeř rozehraje na svou formaci připravenou k zahájení útočné akce, vzniká v našich obranných řadách chaos – hráči jednak nejsou dostatečně zorientovaní a pak se stane, že jdou dva (i více) na jednoho a už tím vytvoří základ k soupeřovu přečíslení, nebo jeden vyběhne do obrany dřív, zatímco ostatní (jak jsou mnohdy zvyklí) stojí a čekají, že soupeř zubu v obraně využije, je na bíledni.

V útočné fázi chybujeme v nedostatečné připravenosti převzít přihrávku, mnozí kluci byli stále ještě přihrávkami překvapeni, někdy měly na chyby ve zpracování vliv situace, kdy už nohy před soupeřem utíkaly a ruce se najednou ukázaly krátkými. Ale tou největší a nejtragičtější chybou je syndrom „Rambo,“ kdy naši hráči nepřihrají ani v jasné pětkové situaci, jak se stalo v nejednom utkání, ale do očí bijící to bylo v závěrečných minutách utkání s Kyjevem za stavu 0:5. Při závěrečném několikaminutovém tlaku bylo X situací, kdy bylo možno poslat míč volným hráčům, ale nestalo se, soupeř naše Ramba vždy zastavil. Třeba vnitřní tříčtvrtka byla v jednu chvíli jako poslední pokryta obráncem, vnější tříčtvrtka levé křídlo bylo úplně volné, ale přihrávky na jistou pětku se volní hráči bohužel nedočkali. Od porážky nás zachránila jen nekázeň soupeře, který za cenu opakovaných trestných kopů při nedodržení vzdálenosti zabraňoval rozehrávce našich hráčů a byl za to potrestán trestnou pětkou. Jakub Štefaňák pak proměnil kop na branku (rozhodčí z nějakého důvodu vyžadoval kop dropem).

Zápasy jsme mnohdy prohrávali jedinou chybou, tak hned první zápas s regionem Malopolsko, proti rychlejšímu a větší herní jiskrou oplývajícímu soupeři, jsme hráli o poznání těžkopádněji a se snahou o kontakt. Což o to, na úzkém hřišti to byla přijatelná taktika, jenže práce v kontaktu byla nevýrazná, soupeř nás mnohdy odblokoval a získal z naší akce míč. Nakonec jsme prohráli po chybě při naší útočné akci, soupeř využil našeho předhozu a při avizované výhodě prošel skrz naše neskládající útočníky. Podobně i v dalším zápase s výběrem polského regionu Mazowsze, opakovali jsme chyby z předchozího zápasu a prohráli trestným kopem a pětkou. Přitom se nedá říci, že bychom byli až o tolik horší, ale kvůli přehnanému sebevědomí některých hráčů, jsme nedokázali využít šancí, prostě míč nedali! Obvykle to skončilo kontaktem a ruckem, při kterém se soupeř stačil stáhnout a zformovat obranu, takže jsme už opět bušili do zdi.

Něco jiného byly dva zápasy s velšskými školními týmy. Třeba připomenout, že kluci z Walesu mají ragby v osnovách a hrají od první třídy, tady jsme zažili skutečnou školu, každá chyba byla potrestána a protože Velšani jsou hoši drsní a důrazní a navíc pohotoví a rychlí, se skvělou krokovou technikou, měli jsme problém se vůbec dostat k míči. Však také situaci nejlépe vystihl jeden z klubových trenérů, kteří výpravu provázeli, když na kluky, kteří otáleli se sbíráním míče po odkopu Velšanů, volal: „Berte si to, nebo se jinak nedostanete k balónu!“ Faktem je, že naši kluci nestíhali soupeře pokrývat, skládali ve třech, a pokud neudrželi obrannou lajnu, zcela určitě padla pětka. I tak jsme během 20 minut hry dostali od Rhymney Walley 3 pětky a od Pontypoolu 4 pětky, aniž jsme brankoviště soupeře ohrozili, ale i tak to proti loňským 0:55 s Blaenau Gwent bylo slušné.

O posledním utkání s Kyjevem ve skupině už byla řeč, kluci zpočátku zaváhali a dostali pětku, v závěru se však vyhecovali a vynutili si ohromnou převahu, které by spíše slušelo skóre 15 nebo 19:5. Po posledním místě ve skupině už nám zbyla jen šance na předposlední místo. I v tomto utkání měl více ze hry soupeř, ale nakonec jsme se přece jen radovali, když vyšla jedna křídelní akce, kterou zakončil Roman Barabáš (snímek níže), ale hlavně se značně zlepšila obrana, takže tlak Lublina vyšel naprázdno.
 
V neděli už to bylo o hodně lepší, což platí pro oba nedělní zápasy, ovšem musíme také brát v úvahu, že jsme hráli proti slabším týmům, ostatně Kyjev skončil ve skupině o bod před námi a Lublin byl v mnohem silnější skupině A skutečným otloukánkem, skóre 0:199 o něčem vypovídá. 
 
Dokud si naši hoši neuvědomí, že ragby není hra na bourání zdí, ale o šikovných manévrech a přihrávkách na volné spoluhráče, při kterých rozhodíme soupeřovu obranu tak, že nám sama udělá brány do svého brankoviště, budeme stále hrát to pomalé silové a těžkopádné ragby bez jiskry a nápadu a navíc ještě s mnoha technickými chybami.

Přehled výsledků Moravy a tabulky obou skupin
Małopolska - Morava 5:0 (5:0)  
Mazowsze - Morava 8:0 (3:0)  
Rhymney Valley - Morava 19:0 (12:0)  
Pontypool - Morava 26:0 (14:0)  
Morava - Kyjev 7:5 (0:5) TP, Štefaňák 2
Lublin - Morava 0:5 (0:0) Barabáš 5
  
Tabulky základních skupin
Skupina A               Skupina B          
1. Islwyn 4 0 0
165:   7
12
    1. Pontypool 5 0 0
113:   7
15
2. Newport 3 0 1
141:  22
10
    2. Małopolska 2 1 2
  46:  42
10
3. Blaenau Gwent 2 0 2
  62:  43
8
    3. Mazowsze 2 0 3
  23:  83
9
4. Łódź 1 0 3
  44:143
6
    4. Kyjev 1 1 3
  43:  38
8
5. Lublin 0 0 4
    0:199
4
    5. Morava 1 0 4
    7:  63
7
                6. Rhymney Valley 2 2 1
  31:  30
10
                Rhymney Valley odstoupil ze soutěže
Collapse Najít na stránkách
Collapse Partneři
Collapse Máme 50 let - klikni na logo
Collapse Rugby v TV
Collapse Podpořili naše projekty
Collapse Zveme vás
Collapse Přidej se k nám
Collapse Pozvánka pro veterány