Klamou All Blacks tělem?

26. srpna 2023 (17:31)

Blog

V náhledu: Malcolm Marx vzápětí položí třetí pětku Springboks

Kdo sledoval hru All Blacks v průběhu série zápasů Rugby Championship, téměř nepochyboval, že vidí jednoho z favoritů nadcházejícího mistrovství světa. Trochu si pohoršili ve druhém utkání Poháru lorda Bledisloe v Austrálii, kde měli dost velký výpadek v 1. poločase prohrávajíce 3:17, aby ve druhém všechno napravili, když nasadili strhující tempo a enormní tlak, pod kterým se Wallabies sesypali a prohráli 20:23.

Něco podobného v Twickenhamu, kde zápas sledovali i členové našeho klubu Boby Kozubík a Jirka Kuchařík, potkalo Novozélanďany. Jihoafričtí Springboks nasadili od první minuty enormní tlak, kterému sice All Blacks dlouho odolávali za cenu dvou žlutých karet a nepočítaně trestných kopů. Nevídaných a na All Blacks nečekaných 20 minut se nedostali na soupeřovu polovinu, ba kromě odkopů se nedostali ani z obranného pásma. Nutno však uznat, že All Blacks přes všechny přestupky a hru o třinácti po dvou žlutých kartách, drželi obrannou lajnu až do 19. minuty, kdy prorazil Kolisi. Do poločasu Springboks přidali ještě jednu pětku (Arendse) na 14:0.

Také druhý, herně trochu vyrovnanější, poločas ovládali Jihoafričané, kteří přidali ještě další tři pětky - Marx, Mbonambi a Smith, všechny kopy Libbock – na konečných a skoro neuvěřitelných 35:7. Pravda, dlouhou dobu hráli s převahou jednoho hráče, když byl vyloučen po druhé žluté Scott Barrett, ale tím se děsivá porážka samozřejmě omluvit nedá. Jihoafrický tisk uvádí, že předchozího vítězství nejvyšším rozdílem Springboks dosáhli v Durbanu v roce 1928, tehdy to bylo 17:0.

Otázek je nyní mnoho, jsou All Blacks z formy a Springboks favority favoritů, nebo Novozélanďané nechtěli ukázat svůj skutečný potenciál a chtějí všechny zmást? Pravdu nejspíš bude mít náš bývalý trenér Petr Kacíř, zvaný Řízek, který upozorňuje, že když se All Blacks dostanou pod tlak a nemohou oni hrát svou obvyklou nátlakovou hru, pak jsou v problémech. Ukázalo se to třeba na mistrovství světa v roce 2007, kdy ve čtvrtfinále vyrukovali Francouzi s kopací hrou, kterou All Blacks nezvládli nebo na posledním mistrovství v Japonsku, kdy vyhořeli 7:19 v semifinále s Anglii.

O Autorovi

Redakce

Další články autora