Mladší žáci hráli na Olomouckém Rugby Festivalu

9. října 2024 (20:59)

KlubovéZpravodajství

V náhledu žáci kategorie U10

Olomouc 5.10. 2024 (Zpravodaj Radomír Kloda) – Olomoučtí pořádají Olomoucký ragbyový festival jako jeden z podzimních celostátních turnajů mladších žáků. Ten druhý pořádají pražské kluby pod názvem PYRF a na pražský turnaj pojedeme 18. října. Na rozdíl od ligy mladších žáků, na které se hraje jen o pytlík dobrůtek, na obou celostátních se hraje o pořadí a trofeje.

Kategorie U8 a U10 odehrála turnaj na domácím hřišti RC Olomouc a kategorie U12 pak na nedalekém hřišti SPŠ na ulice Rooseveltova. Pro každou kategorii pořadatelé připravili dvě hřiště. Počasí bylo trochu deštivé, ale k poledni již nepršelo a místy se mezi mraky objevilo i sluníčko.

Cestou do Olomouce jsme však zažili více adrenalinu, když se našemu autobusu začalo kouřit od levého předního kola. Zavolaná „asistenční služba“ nenalezla žádnou závadu, tak jsme s opatrností dojeli do Olomouce. Organizátorovi turnaje jsme sdělili naše potíže, takže díky pochopení ostatních se naše první utkání U10 a U12 přesunula na pozdější dobu. Družstvo U8 dojelo na turnaj včas, protože dvě auta rodičů, co směřovala na turnaj, vyzvedla hráče a trenéry, dojela do Olomouce před zahájením turnaje. Nazpět jsme nakonec dorazili v pořádku a teprve v neděli ráno jsme byli informováni, že závadou bylo vadné ložisko na předním levém kole,

U10: Byli jsme lepší než vloni

 

Na turnaj ORF v kategorii U10 se přihlásilo 18 týmů z celé republiky. Družstva byla podle posledního rankingu nalosována do tří skupin po osmi družstvech. Do skupiny B byla k našemu družstvu nalosována družstva: RC Petrovice A, RC Bystrc Black, společenství RC Olomouc a RK Žilina, RC Iuridica Puštíci a RC Babice Buldoci. Utkání ve skupinách se hrála každý s každým a utkání se hrála na 1 krát 8 minut.

V prvním utkání naše družstvo nastoupilo proti favorizovanému družstvu RK Petrovice A a po váhavé hře s malým důrazem a chybami v obraně prohrálo 2:5.

Petrovice poprvé

Ve druhém utkání se hra našeho družstva výrazně zlepšila ve všech fázích a naše družstvo vybojovalo vítězství v poměru 5:2 nad družstvem RC Iuridica Puštíci.

Ve třetím utkání jsme prohráli nejtěsnějším rozdílem 2:3 s družstvem RC Bystrc Black, a i když družstvo zahrálo velmi dobře, porážku se zkušenějším družstvem nedokázalo odvrátit.

V dalším utkání naše U10 nestačila na pozdějšího vítěze naší skupiny Babické Buldoky, se kterými prohrála 0:5, když protivník dominoval v obraně.

V posledním utkání skupiny naši hráči prohráli trochu smolně se společenstvím RC Olomouc a RK Žilina v poměru 2:3, kdy soupeř převyšoval naše hráče pouze fyzicky.

Petrovice podruhé

Podle oficiálních výsledků jsme měli skončit díky lepšímu skóre na čtvrtém místě, ale nakonec nás organizátoři zařadili do skupiny, jako bychom obsadili až páté místo. Tak naše družstvo hrálo ve skupině o konečné 13. až 15. místo.

V prvním utkání proti Vyškovu Blue hrálo naše družstvo koncentrovaně a po dobré hře zvítězilo v poměru 5:2.

V dalším utkání jsme nastoupili proti Ragbyové Akademii Brno a po velmi vyrovnané hře jsme se soupeřem remízovali 2:2. Naše družstvo mohlo toto utkání i vyhrát, kdyby se mu v závěru utkání podařilo donést míč do soupeřova brankoviště. Bohužel v prvním případě náš hráč asi půl metru před brankovištěm soupeře nechytil přihrávku a udělal předhoz a vzápětí po zisku míče se Sam rozhodl sám položit, ale zvolil ten nejhorší možný způsob, chtěl šikmým během soupeře oběhnout a nevyužil možné podpory dvou spoluhráčů. Soupeř ho sice zastavil až v brankovišti, ale nedovolil mu míč položit, takže k vítěznému položení nedošlo.

Vítězem této skupiny se nakonec stalo družstvo Ragbyové Akademie, protože v posledním utkání skupiny zvítězilo nad Vyškovem Blue s lepším rozdílem položených bodů než RC Havířov.

Celkově naše družstvo U10 skončilo na 14. místě z osmnácti zúčastněných družstev. Je nutno vyzdvihnout snahu a bojovnost našeho družstva, ovšem kromě prvního utkání, které odehrálo bez velkého nasazení. Díky tomu jsme si vylepšili postavení našeho týmu U10 v rankingu oproti loňskému roku.

Za družstvo RC Havířov nastupovali: Míša, Eliáš, Vojta, Jonatán, Theo, Sam, Ríša, Natálka a Honza. Koučovali Radomír Kloda a Natálie Parchanská. 

 

U8: Komentář Ondřeje Kubaly

Komentář, bohužel, není, ale je fotka

O Autorovi

Redakce

Další články autora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *