Příliš málo hráčů na turnaji Brno Rugby Cup

17. května 2024 (18:18)

KlubovéZpravodajství

Brno 11. 5. 2024 – V sobotu následující po návratu z italského zájezdu nás čekal turnaj Brno Rugby Cup, který se hrál na třech hřištích v Brně. Pro kategorii U8 v Bystrci, pro kategorii U10 na hřišti vypůjčeném Ragbyovou Akademií Brno v Tuřanech a pro kategorii U12 na Dragonu. 

Bohužel se nám mnoho hráčů omluvilo pro rodinné akce či onemocnělo, což se projevilo u všech kategorií, a tak každé družstvo na turnaj dorazilo v nezvykle malém počtu.

V článku použity fotografie rodičů našich hráčů a hráček zveřejněné na platformě Messenger.

U8: 9. místo z devatenácti družstev

Bystrc 11. 5. 2024 (Natalie Parchanská) – Úvodní zápas turnaje osmiletých v Bystrci otvíralo naše družstvo utkáním proti Tatře Smíchov. Po dobrém výkonu se našemu týmu podařilo zvítězit 5:2. Po velkém boji a krásném ragby jsme vyhráli i ve druhém zápase 5:4 nad RC Praga. Bohužel třetí zápas proti Dragonu Brno byl nad síly našich osmi kluků a prohráli jsme 2:7. Ve skupině jsme se umístili na krásném 2. místě.

Poté následovala pauza na oběd a regeneraci a odpoledne nás čekala skupina o 6. až 10. místo. V této skupině jsme hráli s týmy Rugby Akademie Brno, RC Mountfield Říčany a RK Petrovice Praha. Naší hráči statečně bojovali, ale ve skupině o celkové umístění vyhráli jen jedno utkání a umístili se na celkovém 9. místě z devatenácti startujících družstev.

V družstvu hráli Theo, Max, Jaš, Samík, Eliáš, Ríša, Maty a Matyáš.

Družstvo koučovali Lukáš Tyburec a Natalie Parchanská.

U10: 18. místo z pětadvaceti týmů

Brněnské Ivanovice 11. 5. 2024 (Radomír Kloda) – V kategorii U10 se na turnaj Brno Rugby Cup přihlásilo celkem 25 družstev, která byla nasazena do jednotlivých skupin podle umístění na jarním turnaji PYRF. Turnaj Brno Cup pro tuto kategorii organizovala Ragbyová akademie Brno. Utkání ve skupinách se hrála na 1 krát 8 minut s šesti hráči v poli.

Naše družstvo bylo nasazeno do skupiny C k družstvům RC Praga (4. místo na PYRF), ARC Iuridica Sovičky (15. místo), RC Vyškov Blue (29. místo) a Olymp Motýli (36. místo). Podle nasazení do skupiny jsme měli obsadit 3. místo ve skupině, ale to bychom nesměli postrádat hned 4 hráče základní sestavy. To se také ukázalo hned v prvním utkání s Vyškovem Blue, který skončil v rankingu za námi. Toto utkání jsme po velmi matném výkonu prohráli 1:4, a to hlavně kvůli nerozhodnosti jednotlivých hráčů a slabé osobní obraně. Ve druhém utkání jsme po lepším výkonu porazili Motýly z Olympu v poměru 4:1 a v dalších utkáních jsme jednoznačně nestačili na výše postavené družstva v žebříčku. S Iuridikou i Pragou jsme shodně  prohráli vysoko 0:10, když po hře bez nasazení a se spoustou chyb, a navíc po několika obdržených bodech, naši prakticky přestali hrát.

Po obědě bylo naše družstvo nalosováno do jedné ze dvou skupin, ve kterých se hrálo o celkové jedenácté až dvacáté místo. Tým sice po odpočinku přidal „na obrátkách“, ale převážně to byli jedinci, kteří osamoceni nevytrhli hru našeho týmu z průměru.

V prvním utkání naše družstvo nestačilo herně na Puštíky z ARC Iuridica Praha a prohrálo 1:5, ve druhém utkání jsme nestačili na  Dragon Brno a prohráli výrazně 0:7, a to  jsme před týdnem Dragon v utkání o celkové 4. místo na turnaji v Itálii porazili.

O dalším utkání s družstvem Orlů z pražského Olympu se dá říci, že nám vítězství „spadlo do klína“. V posledním utkání skupiny naše družstvo sice bojovalo a snažilo se, ale vítězství nakonec slavil soupeř z Petrovic pojmenovaný Rytíři, a to v poměru 4:3, tím jsme ve skupině skončili na 4. místě.

V utkání o celkové 17. místo turnaje jsme nastoupili proti družstvu Zlína. To již byl hráči našeho týmu velmi unaveni a prohráli vysoko 0:8 také proto, že Zlín měl mnohem více hráčů na střídání. Běžně na turnaji odehraje každé družstvo maximálně 45 minut a před tímto utkáním naše družstvo odehrálo dokonce plných 64 minut, což je „denní“ porce pro hráče kategorie U14!

Organizátor Ragbyová Akademie Brno jinak velmi dobře připravila tento hodně obsazený turnaj, kdy první tři družstva si odvezla za umístění poháry a všichni zúčastnění hráči dostali medaili a každé družstvo diplom za umístění. Samozřejmě nesměly chybět malé sladké odměny.

Družstvo koučovali Radomír Kloda a Zlata Pernická.

U12: 11. místo z patnácti družstev

Brno-Cacovice 11. 5. 2024 (Petr Basel) – Pro kategorii U12 organizoval turnaj Brno Rugby Cup Dragon Brno. V kategorii U12 se naše neúplná soupiska projevila nejvýrazněji, k dispozici jsme měli jen 9 hráčů stálé sestavy a museli jsme si vypůjčit Máju a Nelu z týmu U10.

V roji hráli Ema, Mája, Boris, Jarda a Mates. Na mlýnové spojce Thori, útokovou spojku Kryštof, tříčtvrtku Viky a na křídlech Adrian a Seba. Jediným střídajícím byla Nela, která hrála jak v roji, tak i na křídle podle potřeby.

Turnaje se zúčastnilo 15 družstev a družstva byla rozlosována do tří skupin po pěti týmech. Našimi soupeři ve skupině byly postupně týmy Wienna Celtic RUFC, RC Bystrc Orange, RC AMMOR a RK Petrovice. Ve skupině se hrálo systémem každý s každým na 1x8 minut.

První zápas s Vídní jsme nastoupili velmi aktivně a postupně budovali vedení až do stavu 3:0. Až těsně před koncem jsme se dopustili drobné nekoncentrovanosti, čehož soupeř využil a upravil konečný stav na 3:1 v náš prospěch.

Ve druhém zápase jsme potkali nejsilnějšího soupeře. RC Bystrc. Tento zápas znovu bohužel ukázal všechny nedostatky v naší kolektivní hře. Soupeř nás v podstatě celý zápas přehrával jednak neustálou podporou svých hráčů jak v útoku, tak v obraně. Navíc je ve všech letošních zápasech s tímto soupeřem vidět odevzdání našeho týmu. Jakoby si hráči už před zápasem řekli, že na Bystrc nemají a ani se nemá cenu snažit. Nakonec zápas skončil naší vysokou prohrou 0:6.

V třetím zápase jsme se střetli s RC AMMOR. Přestože se nejednalo o tak kvalitního soupeře, jako Bystrc, nehledě na to, že jsme tohoto soupeře už letos porazili na PYRFu v Praze, tak se opět projevil útlum družstva po prohraném zápase s Bystrcí. Zahráli jsme hluboko pod své možnosti především v útočné fázi. Zápas nakonec rozhodl nešťastný trestný kop 5 metrů před naším brankovištěm, který soupeř proměnil v položení. Následně při snaze o vyrovnání jsme vrhli všechny síly do útoku, ale soupeři se podařilo proměnit rychlý brejk po křídle a zápas tedy skončil 0:2 pro Ammor.

K poslednímu zápasu jsme nastoupili proti RK Petrovice. Další utkání, kdy jsme nehráli úplně špatně v obranné fázi, ale bohužel směrem dopředu byla naše hra opět velmi slabá. Příčinou tohoto byla hlavně velmi špatná podpora jak při útočení, tak při rucku. Proto jsme se většinu zápasu jen bránili a podlehli Petrovicím 0:3. Nakonec jsme tedy ve skupině B obsadili čtvrté místo.

Po obědové přestávce jsme tedy byli zařazeni do skupiny Plate 2 o konečné 10-12 místo v turnaji a jako soupeři nám byli stanoveni RC Sparta Praha a RA Brno. Zápasy o umístění se hrály na 2x5 minut.

Zápas proti pražské Spartě jsme velmi dobře a aktivně rozehráli a ujali se vedení 2:0. Poté však odstoupil ze zápasu Kryštof pro zranění a tým postupně začal ztrácet půdu pod nohama. Nejprve jsme povolili soupeři vyrovnat skóre a nakonec těsně před koncem jsme bohužel obdrželi třetí pětku a zápas ztratili 2:3.

V posledním zápase s RA Brno se opět ukázalo, jak velký vliv hraje u našich hráčů mentální nastavení. Se soupeřem jsme se setkali na jaře poněkolikáté a vždy vítězně. A snad i  proto jsme zápas rozehráli nebojácně a hra byla velmi aktivní. Družstvo se hnalo za vítězstvím a také ho dosáhlo výsledkem 4:2. Přestože se zápas dohrával nakonec jen v 8 lidech z důvodu absence střídajících hráčů na obou stranách.

Tímto vítězstvím naše družstvo vybojovalo celkově 11. místo. Organizátor RC Dragon Brno přistoupil k ocenění družstev oproti RA Brno velmi úsporně, kdyoceněna byla první tři družstva, která obdržela poháry. Ostatní družstva neobdržela vůbec nic ani malé sladké odměny pro hráče.

Družstvo koučoval Petr Basel s technickou pomocí Petry Bezecné.

Účastníci turnaje U8 v Bystrci

O Autorovi

Redakce

Další články autora

Komentářů: 1

  1. Radomír Kloda

    S odstupem musím poopravit hlavičku článku. Ono těch hráčů celkově nebylo málo, každé družstvo mělo na střídání 2 až 3 hráče. Ale chyběli hlavně hráči zkušenější, rychlejší, technicky lépe vybavení. Například u družstva U10 ze šestice hráčů základní sestavy chyběli hned 4 hráči a bohužel ostatní, kteří je nahradili, je nedokázali plnohodnotně nahradit. A to je veliký rozdíl od ostatních družstev soupeřů. Tady je vidět, že budeme muset přistoupit k opatřením, která nám zvýší herní úroveň všech hráčů, hlavně pak těch hráčů, kteří výkonnostně jsou pod herním průměrem družstva.