Collapse Statistika
Přístupy:
Aktuálně je zde: lidí
Collapse Ragbisté roku 2017
 

Collapse Nabízíme
Půjčování vlajek
10 Kč/den
Collapse Bazar - prodám
Tyto nové kopačky a mnoho dalších věci nyní najdete v rubrice 
Collapse Neschází ti něco?
The Weather Channel

Dnes a zítra se hraje staroanglický fotbal
Út, 24.Únor 2009 v 17:52
Autor: (gak)
Ashbourne Royal Shrovetide Football
Hraje se každoročně na masopustní úterý a popeleční středu v městečku Ashbourne poblíž Derby ve střední Anglii a hraje se přinejmenším od 12. století a pravděpodobně déle, zjistit se to už nedá, oheň na městském úřadu v roce 1890 zničil historické záznamy. Podstatné je, že hra je přímým předchůdcem her, které se posléze počátkem 19. století transformovaly ve školní fotbal a později ve fotbal, “jak se hraje v Rugby,” tedy dnešní ragby a Football Association, tedy dnešní kopanou. A hlavně dokládá, že staroanglický fotbal měl s fotbalem málo společného, vždyť je doslova zázrak, pokud se někomu vůbec do míče kopnout podaří.
 
 


Hra začíná každý den ve 2 hodiny odpoledne vhozením míče do davu hry chtivých a trvá do 10 hodin večer. Pokud se dosáhne „gólu“ do 5 hodin odpoledne, začíná se novým vhozením. Dva týmy – Horňáci, obyvatelé bydlící na sever od říčky Henmore, která protéká městečkem a Dolňáci – bydlící na jih – se snaží dopravit speciálně vyrobený a malovaný míč naplněný korkem buď ke Sturstonovu mlýnu (Horňáci), nebo ke Cliftonovu mlýnu (Dolňáci).
Od startovního místa uprostřed mezi oběma mlýny – parkoviště nazvaného Shaw Croft podle starověkého pole, na kterém stojí - se dav snaží jak v obří ragbyové skrumáži míč donést, doházet či dotlačit k mlýnským kamenům u některého z mlýnů a třikrát míčem do kamenů udeřit. Problém navíc je, že skórovat musí skutečný obyvatel města a skórovat se může jen z říčky, protože kameny jsou dostupné jen z vody (brrr!). Je to o to obtížnější, že ke hře se z celého Spojeného království i ze zahraničí sjedou tisíce lidí, kteří si chtějí zahrát a mnohdy se hra dlouhý čas ani nehne z místa.

Město se na dobu hry promění, výklady obchodů, restaurací a dalších objektů jsou zabedněny, auta nesmějí parkovat v hlavních ulicích, je zakázáno vnikat do kostelů a určených objektů. Hra se nazývá královská, neboť kníže waleský, pozdější král Edward VIII sám v roce 1928 hrál a udělil ke hře královský souhlas. Mimochodem knížeti waleskému (Prince of Wales) při hře rozbili nos. Podruhé se královská rodina u Shrovetide Footballu objevila v roce 2003, kdy ji odstartoval kníže waleský Charles.
 
Foto převzato z BBC.
Collapse Najít na stránkách
Collapse Partneři
Collapse Máme 50 let - klikni na logo
Collapse Rugby v TV
Collapse Podpořili naše projekty
Collapse Zveme vás
Collapse Přidej se k nám
Collapse Pozvánka pro veterány